Ünnepi tűzijáték

ÜNNEPI TŰZIJÁTÉK – 2019, Budapest

Az augusztus 20-i rendezvénysorozat elmaradhatatlan eleme a sok százezer érdeklődőt vonzó budapesti tűzijáték. Az idei tűzijáték látványképe minden eddiginél nagyobb lesz, a Duna közepén 1600 m hosszban, az Országház déli végétől egészen az Erzsébet hídig tart.

A tűzijátékot kilenc helyszínről lövik fel:

     – a Dunán lévő négy uszályról és pontonról a Kossuth Lajos tér Garibaldi utcai sarok és a Lánchíd közötti szakaszról,
     – a Lánchídról,
     – a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti Duna szakaszon lévő három uszályról és pontonról,
     – és az Erzsébet hídról.

A tűzijáték kezdetének időpontja 2019. augusztus 20. 21 óra, időtartama 30 perc.

A nézők számára a legjobb látványt nyújtó helyek:

     – a pesti oldalon: Id. Antall József rkp. (Széchenyi rkp.) és Jane Heining rkp. (Korzó és Belgrád rkp.)
     – a budai oldalon: Sztehlo Gábor rkp. (Bem rkp.) és Friedrich Born rkp. (Várkert rkp.)

Aki a tűzijáték teljes látványát szeretné élvezni, az a Várból, a Halászbástyáról, a Budavári Palota Dunára néző vagy a Gellért-hegy északi oldaláról, sétányairól teheti azt meg, de még a Margit hídról is jól látható lesz a rakétaparádé.

A Lánchíd és az Erzsébet híd mint fellövési helyszínek, teljesen le lesznek zárva a forgalom és a nézők elől is 18:00 órától kb. 23:00 óráig.

A 2019-es budapesti tűzijátékba több mint 26 000 látványeffektet terveztek a pirotechnikusok. Ehhez mintegy 6 500 db pirotechnikai elemet kell bekötni kb. 55 km-nyi vezetékkel, majd külön-külön elindítani. A legmagasabb látványt nyújtó tűzijáték bombákból legalább 3 600 db lesz, a legnagyobb kaliberű 200 mm. A látványt színesíti még több mint 2 500 db római gyertya és még mintegy 500 db egyéb termék.

A tűzijáték elemeinek össztömege több mint 8 000 kg (csak a pirotechnikai robbanóanyagok nettó tömege 2,5 tonna fölött lesz), melyek elindítása rádióvezérelt modulokkal történik.

A tűzijáték telepítése augusztus 15-én kezdődik, majd folyamatosan zajlik több helyszínen a biztonsági előírások betartása mellett. A pirotechnikai termékek telepítést legalább 30 pirotechnikus végzi, de az ünnepi tűzijáték előkészítésében további 30 szakember is részt vesz.

A látványt 2019-ben már a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével tervezték a zenei aláfestés üteméhez hangoltan, miközben a pirotechnikus már láthatta is a képernyőjén, hogy a nézők miben gyönyörködhetnek majd. A szoftver a látvány tervezése során előállítja az egyes pirotechnikai elemek indításához szükséges programot is, ami majd a fellövési folyamatot vezérli századmásodpercnyi pontossággal. A modern vezérlés nemcsak a látvány folyamatos fokozását teszi lehetővé, de megfelel a legkorszerűbb és legszigorúbb biztonsági elvárásoknak is.

A tűzijátékot, mint minden évben, egy ideiglenes Vezetési Pontról fogják felügyelni és irányítani, ahonnan minden érintett helyszín jól belátható, és minden biztonságért felelős szervezet képviselője jelen lesz, így szükség esetén azonnal megtörténhet a megfelelő beavatkozás.

A tűzijáték bármelyik pillanatban egyetlen gombnyomásra leállítható, sőt adott esetben a berendezés arra is lehetőséget nyújt, hogy a tűzijátéknak csak bizonyos részeit, egyes kilövési helyszíneit állítsák le, miközben más kilövési pontok működése zavartalanul folytatódhat.