Szent István-napi kenyér

Augusztus 20-a az Új kenyér ünnepe is, hiszen Szent István és az államalapítás ünnepe egyúttal az aratás és az új búzából készült kenyér megáldásának ideje is. Idén azonban nemcsak az  új búzából készült kovászos kenyeret mutatja be a Magyar Pékszövetség, hanem a Magyar Pékségeket, vállalkozásokat és a hazai péksütemények széles választékát is a Magyar Ízek Utcájában.

MTI Fotó: Kovács Attila

Időpont: 2016. augusztus 20., 11.30
Helyszín: 1013 Budapest, Clark Ádám tér

A Magyar Pékszövetség 2011 óta minden évben  megrendezi Szent István-napi kenyérversenyét, ahol szakemberekből álló zsűri dönti el, melyik kenyér érdemli azt a kitüntetést, hogy az ország első számú kenyere legyen.

A bírálati szempontok között a legfontosabb kritériumok, hogy az új kenyér adalékoktól mentes, természetes, egészséges, jellegzetesen magyar, tökéletes ízű, illatú, állagú, vastag héjú, frissességét hosszan megőrző legyen.

A Szent István-napi kenyér 2016-ban

Idén versengés helyett az összefogás jegyében született meg az az új kenyér, amely a hagyományos ízvilágot ötvözi a mai kor elvárásaival és a Magyar Pékség Védjegy címkével ellátott valamennyi pékségben elérhető lesz.

A 2016. évi Szent István napi kenyér új búzából, kovászos technológiával, pékmesterek által, kellő szakértelemmel és gondossággal magyar pékségben készült, magyar munkaerővel előállított friss és ízletes vekni.

A Pékségek Seregszemléjén sok további hazai péksütemény is megjelenik, amelyek nemcsak ízletesek, hanem egészségesek, magas tápértékkel, a legkiválóbb minőséggel és kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek. Közülük is kiemelkedik a foszlós kalács, a Pékmesterek kenyere, a kovászos zsemle, a rongyos kifli, valamint a tepertős pogácsa, amelyet az Európai Bizottság is felvett a hagyományos különleges termékek listájára.


Szent István-napi kenyerek korábban:

2015 - Kovászos-tönkölyös kenyér (Vajda Péter és Vajda Péterné - Pedró Pékség, Sokorópátka)
2014 - Várkapitány rozskenyere (Kurdi Pékség, Adornoktálya)
2013 - Tönkölybúzás-joghurtos kenyér (Rábai Gábor és ifj. Rábai Gábor - Pékmester, Monor)
2012 - Krumplis-komlós-kovászos kenyér (Gere István - Gere Pékség, Szigetszentmiklós)
2011 - Kovászos burgonyás kenyér