Magyarország tortája


Magyarország tortája

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007 óta évről évre meghirdeti a „Magyarország Tortája” elnevezésű pályázatot. A Magyarország Kormányának megbízásából életre hívott pályázaton, az Ipartestület minden évben innovatív, kreatív ötleteket, főleg a magyaros ízvilágot tükröző recepteket és tortákat vár a „versenyzőktől”.

2010-ben az ország 1000 szeletes tortáját 500 árvízkárosult gyermek fogyaszthatta el. 2012-ben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kiírta a „Magyarország Cukormentes Tortája” pályázatát, párhuzamosan a több éve sikeresen futó „országtorta” kezdeményezéssel.

Magyarország Tortái az elmúlt években:

2007 – Madártejtorta (Zila Kávéház – Zila László)
2008 – Szatmári szilvatorta (Zila Kávéház – Zila László)
2009 – Pándi meggytorta (Zila Kávéház – Zila László)
2010 – Szilvagombóc torta (Sulyán Cukrászda – ifj. Sulyán Pál/Sulyánné Benkó Katalin)
2011 – Kecskeméti barackos kölestorta (Zila Kávéház – Zila László)
2012 – Szabolcsi almás máktorta (Kokó Cukrászda – Pintér Zsolt), Cukormentes almatorta egressel (Zila Kávéház – Zila László)
2013 - Milotai mézes diótorta (Major Cukrászda)

Az ország tortája

2014-ben a hazai gasztronómia egyik sajátos és igen kedvelt desszertje, a Somlói galuska ihlette a Somlói revolúció torta (Somlói forradalom) alkotóját, Damniczki Gyula Balázst, a székesfehérvári Damniczki Cukrászda tulajdonosát. A mester a régi, bevált, nemes anyagokat és a hozzájuk fűződő emlékeket, egy mai, modern európai mousse-torta formájában gondolta újra.

A 2014-es Somlói revolúció tortában meghatározó elem a mousse: ez egy könnyed, elegáns, légies textúrájú krém, a modern cukrászat egyre elterjedtebb és keresettebb terméke. A grillázstésztára rétegezett étcsokoládé mousse, majd a narancsbetét fölé helyezett, ganache-sal (párizsi krémként ismerjük) borított vaníliás fehércsokoládé habkrém olyan ízélményt kínál, amely valóban forradalminak nevezhető az eredeti Somlói galuskához képest. A hagyomány és a kreativitás találkozása ez az ínyencek igényeit is kielégítő, csodálatosan könnyű, kiváló alapanyagokból készült tortakülönlegesség, így méltán lesz 2014-ben Magyarország Tortája.

Magyarország cukormentes tortája

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által 2012 óta évente megszervezett “Magyarország Cukormentes Tortája” versenyen a cél nem csupán a cukormentes receptek és technológiák bevezetése a magyar cukrászatokba, hanem a figyelem felhívása az egészséges életmód fontosságára. A zsűri idén is nemcsak a megfelelő alapanyagok használatát, az alacsony szénhidrát- vagy kalóriatartalmat várta el a pályázóktól, hanem olyan esztétikus édességeket, amelyek tükrözik a magyar ízvilágot, a cukrászati gyakorlatot, emellett innovatívak is

2014-ben a versenyt a „Csokis kaland” nyerte. A Nándori Cukrászda készítette finomság nem tartalmaz fehérlisztet, hozzáadott cukrot, mesterséges adalékanyagokat és tartósítószert. Ízeinek harmóniáját megalapozza a könnyű csokoládéhab, melyet a magyar meggyből készült öntet savanykás íze finoman ellenpontoz. Ezt az egyensúlyt egészíti ki a piskótarétegben a hazai dió és a mandula utánozhatatlan aromája. A vékony marcipánréteg eleganciát kölcsönöz a tortának.

Honvédség tortája

Augusztus 20 nincs tisztavatás nélkül. Ennek apropóján hagyományteremtő céllal, az avatandó tisztek tiszteletére a Magyar Honvédség Szakácscsapatának cukrászai és szakácsai elkészítik a „Honvédség tortáját”. A torta receptjét az MH BHD Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ Regiment Éttermének cukrászai, Rózsa Mária és Lukács Péter mestercukrászok találták ki és készítették el a szakácscsapat szakácsai segítségével. Ez nagy kihívás volt a csapatnak így a 2014 évi luxemburgi világbajnokság felkészülési időszakában.

A sütemény hazai alapanyagokból - sárgabarack, mandula, levendula - készül. Fő szempont volt, hogy könnyen elkészíthető legyen, könnyű habalapú krémet tartalmazzon és a megjelenése a mai kor kívánalmait tükrözze.

A tortát augusztus 20-a után a Regiment étteremben és kávézóban is meg lehet vásárolni (1143 Budapest, Stefánia út 34-36).

A katonaszakács csapat tagjai:

Mudra József alezredes csapatvezető
Gulyás Károly szakmai vezető, MNGSZ alelnöke, WACS nemzetközi zsűritag, Venesz díjas mesterszakács.
Somorjai Péter mesterszakács
Lukács Péter mestercukrász
Rózsa Mária, cukrász
Balázs Gergő mesterszakács
Kovács Péter főtörzsőrmester, mesterszakács
Kovács Attila főtörzsőrmester, szakács
Cselyovszky Zoltán főtörzsőrmester, szakács
Bojtos György szakács
Ódor Norbert szakács