MAGYARORSZÁG TORTÁJA A MAGYAR ÍZEK UTCÁJÁBAN

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Magyarország Kormányának felkérésére immár hatodik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot az augusztus 20-i Nemzeti Ünnep alkalmából. A Magyarország Tortájára keresztelt különleges desszertet a Magyar Ízek Utcájában mutatják be először, majd ezt követően kerül a cukrászdák pultjaira az eredeti receptúra alapján készült sütemény.

Az akció évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri. Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel összefüggésbe hozható recepteket, tortákat várt az Ipartestület, melyek nem tartalmazhattak aromákat, margarint és növényi tejszínt. 2007-óta folyamatosan, évről-évre több nevezés érkezik, idén már több mint 35 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a „Magyarország Tortája” kitüntető címre.

A neves cukrászmesterekből álló szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdette ki az idei győztest, mely nem más, mint a Szabolcsi almás máktorta, Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester alkotása.


A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus ízkombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve.

A nagyközönség számára az idei Magyarország Tortáját a Parlamentben szervezett sajtótájékoztatón mutatták be, 2012. augusztus 14-én. Az eredeti receptúra szerint készült  tortát mindenki megkóstolhatja Államalapító Szent István ünnepe alkalmából, 2012. augusztus 19–20-án a Magyar Ízek Utcájában, a budai rakparton. 

2012. augusztus 19-től az alábbi cukrászdák árusítják Magyarország Tortáját. A Szabolcsi almás máktorta receptje, valamint további információ a www.cukraszat.net oldalon található.