Magyar Ízek Utcája

Az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként idén hetedik alkalommal szervezik meg a Magyar Ízek Utcáját. Az idei évben is két napon keresztül, augusztus 20-21-én lehet végigkóstolni az ország terményeiből készített finomságokat.

KÍSÉRŐPROGRAM: KUTYABEMUTATÓ ÉS -ÖRÖKBEFOGADÁS

Időpont: 2016. augusztus 20., 9.00-24.00, és 21., 9.00-21.00
Helyszín: 1013 Budapest, Lánchíd utca

Gasztro-rendezvényünk ars poeticája: válogatott, minőségi magyar alapanyagok, a magyar ízek és receptek felvonultatása, valamint a magyar kézműves élelmiszerek garmadájának bemutatása a Kárpát-medence minél több táját bevonva. A magyar gasztronómiai kultúra részeként szívesen vonultatjuk fel a velünk élő nemzetiségek sokszínű ételeit, termékeit, ezzel teret adva olyan kiállítóknak, akik minőségi, helyi alapanyagokból készítik el termékeiket.

A résztvevők kiválasztása során az alapanyagokra és a terményekre helyezzük a hangsúlyt. Igyekszünk minél többféle termékkel, illetve terménnyel minél több őstermelőt bevonni, továbbá folyamatosan kutatjuk az újabb lehetőségeket és partnereinket a konyhaművészet vagy éppen a kézműves termékkészítők között. A Magyar Ízek Utcáján számos élelmiszer-előállító is képviselteti majd magát például lekvárokkal, gyógynövénykészítményekkel, gyümölcslevekkel, húskészítményekkel, sajtokkal, kézműves sörökkel, borokkal, valamint pálinkákkal.

A Magyar Ízek Utcájának szervezőcsapata magánszemélyekből, cégekből, valamint szakmai szervezetekből (Magyar Pékszövetség, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete) áll, amely védegyleti formában működik és őrködik a minőség felett. Az együttműködésnek és a magas szakmai színvonalnak köszönhetően egyre több megjelenési lehetőséget kapunk különböző fesztiválokon, kulturális eseményeken, amely idén több külföldi meghívással is társult.

A Magyar Pékszövetség számos finomság, helyben sütött különlegesség mellett – a hagyományokhoz híven – idén is egy igazi kovászos újbúza lisztjéből készült kenyeret kínál az ünneplő magyarok asztalára. A kenyeret magyar pékségben, pékmester keze által készítik, rendkívül nagy hozzáadott értékkel. A kenyér idén először lesz ellátva a Magyar Pékség Védjegy címkével, amely arról tanúskodik, hogy a kenyér idei magyar búza lisztjéből és magyar pékségben készült, így támogatva a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart. A védjegy biztosítékot nyújt a fogyasztónak, hogy megbízható és állandó minőségű terméket tart a kezében, amely mindenki számára elérhető és megfizethető. A védjeggyel ellátott termékek megvásárlásával a fogyasztó hozzájárul hazánk gazdaságának élénkítéséhez, munkahelyek megtartásához és teremtéséhez, magyar családok megélhetéséhez. Az idei Magyar Ízek Utcája a védjegy népszerűsítésére is szolgál és minden standnál csak a Magyar Pékség Védjegy címkével ellátott kenyeret lehet majd megvásárolni.

A szakmai szervezetek közül a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete is a kezdetek óta hozzájárul rendezvényünk sikeréhez, így a Magyarország Tortája verseny győztes süteményének bemutatása idén is kiemelt program lesz. A tízedik alkalommal meghirdetett pályázatra ebben az évben az új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal kapcsolatos tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhattak. Idén már 43 torta közül választották ki az „Őrség Zöld Aranya”, Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotását. A tehetséges fiatal cukrász megvédte címét, hiszen a tavalyi győztes tortát is ő készítette. Az „Őrség Aranyának” méltán nevezett hagyományos őrségi tökmagolajjal és mandulaliszttel készült felvert, a málnazselé, a fehércsokoládés ganache, a hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával kialakított ropogós réteg csodálatos ízkombinációt alkot. A különböző textúrák a tökmagolajos tükörzselével fedve izgalmas gasztronómiai élményben részesítik a torta kóstolóját, melyet a budapesti Várkert Bazár területén lehet majd megkóstolni.

Idén sem maradhat ki Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes süteménye, amelyet 2012-ben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hozott létre és hirdetett meg először, szakmai partnere pedig a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Az idei verseny győztese az „Áfonya hercegnő tortája”, melyet a Tortavár Cukrászda cukrásza, Pechtol Zsolt készített. A torta szeletenként mindössze 228 kalóriát és 8.8 gramm szénhidrátot tartalmaz. Nincs benne fehér liszt és hozzáadott cukor, lassan szívódik fel és mérsékelten emeli a vércukorszintet. Az egészséges életmód híveinek nagy kedvence lehet, és cukorbetegek is fogyaszthatják akár kis étkezésként, vagy ebéd mellé desszertként. A zsűrizésnél az értékelési szempontok között szerepelt a megfelelő és magas minőségű alapanyagok használata, az alacsony szénhidrát- és kalóriaérték, az esztétikum, az ünnephez kötöttség és a magyar ízvilághoz köthetőség.

Az egészségükre odafigyelők az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban ingyenesen megmérethetik testösszetételüket, valamint vércukorszintjüket a világ egyik legpontosabb vércukormérő készülékével. Az alapítvány a gyerekeknek apró meglepetéssel is kedveskedik.

MTI Fotó: Kallos Bea

Mindenkinek javasoljuk felkeresni azon főzők, hagyományőrzők, vendéglátós standjait, akik egy-egy izgalmas és szülőhazájukra jellemző ételt és egyben hagyományt mutatnak be. Így lehet megkóstolni a sokácok szabadtűzön, cserépedényben főtt, babból készült ételét, a szatmáriak paradicsomosan tört kukoricával készített töltött káposztáját, kötött tésztalevesét, a felvidéki káposztalevest és mákos pogácsát, valamint a sült malacot, halakat, marha-és birkapörköltet. Ha már a bográcsban készült pörkölteknél járunk, érdemes megemlíteni a Magyar Honvédség gulyáságyúit is. Akik elég bátornak érzik magukat, azok kipróbálhatják a lecsópályát is. Lesz még kézműves fagylalt, sparhelten sült lepény, rózsalángos, szürkemarha-burger, kolbice és helyben sütött pityókatekerentyű is.

A kézműves kitelepülőket se hagyja ki senki, hiszen standjaiknál gyümölcsboros lekvárral, hollókői házi süteményekkel, marcipánkülönlegességekkel, magkrémekkel, szörpökkel, mézekkel, hazai gyógynövénykészítményekkel és sok más színes dologgal várják az érdeklődőket.

Az üdítő-bódító standoknál a házi szörpön, az ikonikus pálinkákon és a kézműves sörökön túl fröccs formájában kínáljuk Magyarország borrégióinak legfinomabb borait.

A tavalyihoz hasonlóan idén is a Várkert Bazár előtt, pontosabban a Clark Ádám tér és a Döbrentei tér között lesz megtalálható Magyarország legszínesebb gasztrosétánya. Augusztus 20-21-én ismét érdemes lesz kilátogatni!

Gasztroblogok.hu