Magyar Ízek Sétánya

Helyszín: Várkert Kaszinótól a Bem térig
Időpont: 2011. augusztus 19., 10.00-24.00, augusztus 20., 10.00-22.00


A tavalyi évben Szent István napján első ízben rendeztük meg a Magyar Ízek Sétányát a budai rakparton. A sétány különlegességét az adta, hogy az ide látogató vendégek kizárólag olyan termékeket találhattak a standokon, amelyek előállításuknak minden mozzanatában magyar vonatkozással bírtak.

A kiállítás és vásár keretében a magyar gazdák jóvoltából megkóstolhatták a hazai földben termett zamatos gyümölcsöket, 60 pékség ízletes kenyerét, de nem feledkeztünk meg az édesszájú vendégekről sem: a 2010-es év Magyarország Tortájának 10 ezer szelete pár óra alatt elkelt. Az egészséges életmód hívei is találhattak maguknak nassolnivalót, a kínálat bővelkedett bio- és reformkészítményekben, cukormentes mennyei édességekben. A sétánynak több tízezer látogatója volt, estére a standokról kivétel nélkül minden elfogyott.

A nagy sikerre való tekintettel idén a tavalyihoz hasonlóan, ám sokkal több kiállítóval és termékkel, még több látni- és kóstolnivalóval, elnökségi borokkal, biosörökkel és természetesen az idei év - eredeti receptúra szerint készített - Magyarország Tortájával várjuk Önöket a Magyar Ízek Sétányára, már az ünnep előestéjén is!

Az idei Magyar Ízek Sétányán a célunk bemutatni, kóstolásra, ízlelésre felajánlani hazánk számos jóízű, egészséges terményét, termékét, és ízelítőt nyújtani neves éttermeink választékából, tájegységeink és nemzetiségeink ételeiből.

A lenti ízelítővel szeretnénk kedvet csinálni a kétnapos vásárhoz, csupán néhányat emelve ki választékunk sokszínűségéből. Miközben vásárol, gondoljon arra is, hogy minden megvásárolt termékkel a Máltai Szeretetszolgálat orvoscsoportját támogatja. A sétányon augusztus 20-án a Máltai Szeretetszolgálat véradó busszal is megjelenik. A Csalogány utca és a Fő utca sarkára 10 és 18 óra között várunk mindenkit, aki embertársainak segíteni szeretne!

 

Kacsa utcától a Batthyány térig

A sétány ezen szakaszán a Kárpát-medence tájegységeinek ételeivel ismerkedhetünk. Ma már ritkán tűnik ki, hogy egységes konyhánk tájanként más-más arcot mutat. E sokszínűséghez megannyi izgalmas árnyalatot ad velünk élő nemzetiségeink konyhája, ízvilága.

Továbbhaladva igazi csemegére bukkanunk: az ország idei tortája, a cukrászverseny győztese, mely kölesből és kecskeméti barackból készült. Igazi különlegesség, de mégis a legjobb cukrászhagyományokat idézi, a századforduló Magyarországát, mikor a magyar cukrászat fénykorát élte. Maguk a cukrászok is ezt ajánlják!„Az Ország Tortája ősi magyar kölesből készül,
tejjel, vajjal, cukorral felfőzve, vaníliával, citromhéjjal fűszerezve,
ebből az alapból lesz a tésztája és a krémje!
Végy a tésztaalaphoz lenmagpelyhet, mandulalisztet, túrót, tojást,
keverd jól össze, majd a 180 fokos sütőben süsd be!

A kihűlt tejes kölest keverd tejszínhabbal,
ízesítsd darabos kecskeméti sárgabarackkal!
Töltsd be a formába, a tetejét borítsd a kisült köles piskótával!
Hűtés után díszítsd valódi kecskeméti ízes öntettel és barackkal!”

A torta mellett ott a rétes, helyben sütött, fatüzeléses kemencéből. Majd következzék felüdülésként a jó magyar szóda, akár magában, akár szörppel, akár fröccsként, de lehet nagyfröccs, házmester vagy hosszúlépés is! Ha tetszik, lehet nosztalgiázni a felújított szódásautón, és akár fényképezkedni is…

Borászati bemutatónkon jelen van szőlőbirtok, pincészet és borvidék. Megtalálhatóak a testes és könnyű borok, megidézve illatokat, ízeket, színeket, tájakat. Velük együtt bemutatkozik a Csalló Pálinka. Érdemes kicsit elidőzni és testet, lelket felkészíteni túránk további állomásaira!

Mert lesz itt még minden, mi szem szájnak ingere!
Erdei gombás, aszalt gyümölcsös, gyönyörű kivitelű gyümölcsdesszert, kolbász-, tojás- és csirkesütögetés, rábaközi perec győri gazda módon, sertéspörkölt bográcsban veszprémi gazdakörös recept alapján. 

Továbbhaladva pékekkel találkozhatunk, akik jobbnál jobb, finomabbnál finomabb készítményeiket ajánlják. Nézzenek végig a kínálaton: kapható itt csíráztatott búzából készült, krumplis, káposztalevélen sült, dunántúli házi, bio- és tönkölyös kenyér, rozscipók sora, hagymás, krumplis és lipóti. Mellettük, körülöttük pedig pogácsák, péksütemények, sütemények, sós rudak, tallérok látványos és illatozó színes kavalkádja.


Következik egyik nagy kedvencünk, a pisztráng, amelynek nem csak íze kiváló, de egészséges is. Sétányunkon bemutatkozik a méltán híres bajai halászlé. Majd következik a szürkemarha, mely a mai magyar mezőgazdaság címerállata lehetne, hiszen húsa ízletes, egészséges, szervezete ellenáll a betegségeknek. Itt kóstolható különlegesség a Csatárpusztai bikakolbász.

A következő sátorban sajtokat találunk: több formában, ízesítésben, füstölve vagy natúr, készítve tehéntejből, juhtejből, körítve túróval és mindennel, ami csak készülhet a tejből.
A tejtermékek mindennapjaink részesei, nézzenek körül alaposan és kóstoljanak, itt garantáltan minden természetes!

Batthyány tértől a Halász utcáig

Itt bemutatjuk Önöknek, hogy egyszerűnek, közismertnek tűnő étel is lehet különleges. Bográcsban főzik a lecsót, de nem akármilyet: a tökös és a palóc laskagombás változatát. Összehasonlítani, értékelni szabad! Folytassuk túránkat gyümölcssalátánkkal, melynek alapanyagait nemzetközileg is elismert fiatal gazdáink termeltek és ők is állítottak össze. Gyerekeknek itt a házi szörp, ami olyan, mint amire még gyermekkorunkból emlékszünk. Hazavinni is lehet belőle!Továbbhaladva következik Zsanna-Manna, a mennyei édesség: szép, finom, édes, és mindennek tetejében csak természetes összetevőkből áll. Ha testük jóllakott, kedvük mosolygós, ki ne hagyják a könyvárust! Majd persze érdemes továbbhaladni. A kíváncsiság ebben az esetben jó tanácsadó!

Halász utcától a Lánchídig

Ha folytatják útjukat – pékek sorával övezve – következnek biogazdaságaink termékei. Érdemes körülnézni, címeket gyűjteni, vásárolni, hiszen mindannyian törekszünk egészségünk megóvására. Egyre többen vásárolunk tudatosan, de még mindig sok olyan termék, gazdaság van, akiknek árui nem jutnak el hozzánk. Itt rájuk bukkanhatunk!

Tudták, hogy a hurka és a kolbász is lehet bio? Készülhetnek legeltetett, egészségesen tartott szürkemarhából is! A sétányon velük is találkozhatunk. Nem beszélve a mézről, amelynek aranyló színe a napsugarat idézi, és pozitív élettani hatása közismert. Állomásként ajánljuk még a mézeskalácsost, hiszen vásár nem lehet nélküle teljes. Szívet melengető klasszikus formái történelmünk részévé váltak; legyen napjainkéi is! Egy újdonság, a mézhabos édesség is teret követel magának a többiek mellett. Ki tudja, talán gyerekeink majd ezt adják tovább…

A mézeskalácsost elhagyva szükségeltetik egy sóhajtás és sok, sok friss levegő, hiszen, ami most jön, az még tényleg nem volt eddig.

Clark Ádám tértől a Várkert rakpartig

Itt neves, a nyersanyagokra, tálalásra, minőségre mindig ügyelő, az étkezési kultúrába művészetet csempésző éttermek szigetére érkezünk, amelyek saját asztalaikkal, saját ételkülönlegességeikkel települnek ki a rakpartra. Itt aztán lehet nézelődni, látványelemeket, ízkombinációkat ellesni, és persze enni, enni, enni. Az éttermekkel együtt itt látható a Pesti Barnabás Szakközépiskola kenyérkészítése gyermekeknek és a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének reprezentatív sátra.

Augusztus 20-án, további érdekességek várják Önöket. Kiállít, régi hagyományokat elevenít fel a Huszárkonyha. Látványos és üde foltja ez sétányunknak. Majdnem negyedévszázados tapasztalataikat sűrítik egy bográcsba. Akinek tetszik, és kíváncsi, az megveheti a Huszárkonyha című könyvet. A szerző a helyszínen dedikál.

Makó neve a köztudatban összeforrt a hagymával. Most, és itt bográcsban főznek Önöknek, csirketarhonyást és birkapörköltet, és természetesen terményeikből is hoztak fel ízelítőt.Ízelítőnek elég is ennyi. Kérjük, tartson velünk, mert számos meglepetés még felfedezésre vár, engedje, hogy végigvezessük sétányunkon, kiállítóink során, és érezze nagyon jól magát! Ajánlatos az üres gyomor, és a különleges ízekre felkészült, nyitott hozzáállás…