Kutyabemutató és -örökbefogadás

Időpont: 2016. augusztus 20-21., 9.00-16.00

Helyszín: Budapest 1013, Clark Ádám tér

Három fajtamentő és örökbefogadó kutyás szervezet programja a Magyar Ízek Utcájában

FUTRINKA EGYESÜLET

HANGYA KÖZÖSSÉG

SZENT FERENC ÁLLATOTTHON

Jótanácsok a rendezvények idejére kisállattartóknak:

Az ünnepi rendezvényekre, főként szabadtéri koncertre és tűzijátékra, kutyát és más házi állatot nem tanácsos magunkkal vinni, hiszen ez számukra pánikot okoz.

Az ünnepi tűzijáték erős hang- és fényhatással jár, ami az állatokra sokként hat. Az állatok az embernél érzékenyebb hallásuk révén megijedhetnek a tűzijátékkal járó hangos zajtól, fényektől, valamint a tömegtől is. A kutyák ilyenkor félelmükben váratlan teljesítményre képesek, magas kerítéseket ugranak át, vagy nagyon erős láncot is elszakítanak sokkos állapotukban. De nemcsak elszökhetnek, az ijedt kutya vagy macska félelemből akár támadhat is.

A tűzijáték idejére a kertben tartott kutyákat is jobb bevinni a házba vagy más zárt helyre, esetleg adni nekik enyhe nyugtatót, és próbálni elnyomni a robbanások zaját. Érdemes bezárni a nyitott ablakot és elhúzni a függönyt, valamint sok vizet hagyni az itatótálban az ideges kutya számára. A mindennapos sétát a tűzijáték alatt kizárólag a kutyát pórázon vezetve érdemes megejteni, míg az elveszett kedvenc azonosítását segítheti a mikrochip, valamint a gazda kutyanyakörvre erősített bilétán feltüntetett telefonszáma is.

Ha megtörtént a baj, az elveszett kis­állatokat érdemes a lakhely legalább 10 kilométeres körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes. A környékbeli állatotthonok és állatorvosi rendelők mellett érdemes felkeresni a www.ebtelep.hu internetes oldalt is, valamint az eltűnést lehet jelezni a FÖRI Illatos úti Állategészségügyi Szolgálata központi számán is, mivel a szervezet minden elveszett, kóbor és leadott állatot köteles átvenni és biztonságban elhelyezni.