Határon Túra befutóinak köszöntése

Helyszín: Budapest, Kossuth Lajos tér
Időpont: 2011. augusztus 20., 19.00

Az Erdélyt és Magyarországot összekötő nagyszabású kerékpáros túra tavaly indult útjára KorszakVáltó Határon-Túra néven. A kezdeményezés célja, hogy segítse a közvetlen kapcsolatteremtést az anyaország és a határon túl élő magyarság, valamint a magyar és a román nemzet között, és egyben felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedésre: a kerékpározásra. Az rendezvény fővédnöke Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke, sportnagykövete Pulai Imre olimpiai és világbajnok kenus.

Idén 2011. augusztus 13–20. között rendezik meg a több mint 850 kilométer hosszú túrát, amelynek során az „ezeréves határtól” Budapestig jutnak el a kerékpárosok közel száz település érintésével. Az útvonal fő állomásai Gyimesbükk, Székelyudvarhely, Szászrégen, Kolozsvár, Pádis, Nagyszalonta, Szarvas, Kecskemét és Budapest.

A 2011-es túra szlogenje: Élmény. Teljesítmény. A túra ugyanakkor ennél is több, egyben karitatív kezdeményezés: a résztvevők a nevezési díjjal a Dévai Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói gyermekotthonának működését támogatják. A szervezők minden beérkezett nevezési díjból egyezer forintot juttatnak el a gyermekotthon számára, és segítenek a túra során érkezett felajánlások és adományok továbbításában az Alapítvány képviselői felé.

A túra résztvevői az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án érkeznek Budapestre. A szervezők az érdeklődőket 17 órára várják Soroksárra a Hősök terére, hogy innen együtt kerekezzenek a végállomás, a Parlament elé. A Kossuth téren Schmittné Makray Katalin köszönti a túra befutóit. 19 órától a Hot Jazz Band együttes lép színpadra. Természetesen várjuk a helyszínre az érdeklődőket is, hogy együtt fogadhassuk a túrát végighajtó elszánt kerékpárosokat. A teljes útvonalat végigkerekezőket a koncert után az Országházban köszöntik.

A Határon Túra regisztrációja elindult, bővebb információk a rendezvény honlapján találhatóak. A honlap címe: www.hatarontura.hu.

 

Napról napra – helyszíni tudósítás a Határon-Túra mai eseményeiről
 

Augusztus 12., péntek (Indulás)

Augusztus 11-én este az 56-osok terérből indult útjára a Határon Túra 2011 kerékpáros esemény.  Az idei  túrán Gyimesbükkből, az ezeréves határtól Budapestig 850 kilométert teker majd a közel 150 kerékpáros. Az Erdélyt és Magyarországot összekötő túra résztvevői Budapestről buszokkal jutnak el az egykori magyar határ legtávolabbi pontjára. Az igazi megmérettetés majd Erdélyben várja a bicikliseket, ahol kétkeréken tesznek meg naponta több mint száz kilométert.
A csütörtökön 18 órakor gyülekező kerékpárosok legtöbbje már ismerősként köszöntötte az érkezőket. A résztvevőket családtagjaik is elkísérték, így kisgyermekek, anyukák, fiatalok és idősek segédkeztek a bepakoláskor. Természetesen előkerültek a tavalyi Korszak Váltó Határon Túra anekdotái is, mint például amikor a túrázókat lovas huszárok fogadták Csíkszereda határában. A csütörtök esti induláskor pedig már arról beszélgettek a sportolók, hogy egyik társuk, Onfordi Tibor, a Budapest-Gyimesbükk távot kerékpárral már maga mögött tudva, Erdélyben várja a buszokkal érkező csapatot.
A szervező Vuelta Sportirodához percenként futnak be a telefonok és újabb nevezések, hiszen a Határon Túrához a napi szakaszokra is lehet csatlakozni.

Indulás

Augusztus 13., szombat (0. nap)

A Határon Túra 2011 néhány résztvevője, „nulladik szakaszként” a szombati, Gyimesbükk és Székelyudvarhely közötti 107 kilométeres távot teljesítette. A Határon Túra zászlajára Gyimesbükkön rövid köszöntőt mondva Tankó Tibor alpolgármester kötött szalagot, a község múltjáról Salamon József plébános beszélt; a templomot építtető atyáról, Dani Gergelyről elnevezett általános iskola táncosai adtak műsort. Gyimesfelsőlokon Fikó Szilveszter, a polgármesteri hivatal fejlesztési referense kötött szalagot a zászló rúdjára. A túrázók egy része megtekintette Csíkszeredán a kerékpáros székely körverseny befutóját. A szentegyházai fogadtatás alkalmával Burus Mária Ella polgármester, Venczel Attila jegyző és Molnár Tibor alpolgármester kívánt szerencsét az úthoz.

Augusztus 14., vasárnap (1. nap)

A vasárnapi indulásnál, Székelyudvarhelyen Nagy „Gizmo” Attila és csapatának látványos freestyle-showja adta az alaphangulatot. A résztvevők a Boróka néptáncegyüttes műsora mellett részesei lehettek a vörös egyenruhás darabont díszőrség bevonulásának; a XVI. századi, Bethlen Gábor által alapított székely várőrkatonák hagyományát ez év júniusban elevenítették fel a fiatalok. A Határon Túra 2011 zászlajára a szalagot Jakab Áron Csaba önkormányzati képviselő kötötte fel.

A kerekesek Székelyudvarhely határában felkeresték Orbán Balázs, a Székelyföld kutatójának síremlékét majd Farkaslakán Tamási Áron író nyughelyét. Szováta felé átgurultak Korondon, ahol épp a nemzetközi fazekas-fesztivál zajlott. A csapat, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonában ebédelt. A zászló újabb szalaggal Kiss János önkormányzati tanácsnok jóvoltából gyarapodott. Nyárádremetén dr. Köllő Gábor plébános adott útravalót; piros-fekete, a székely hímzés alapszíneit hordozó szalagot Gál Lajos polgármester adta át.

A szászrégeni fogadtatásban ismét közre játszott Gizmóék bringás bemutatója; az ő ugrató emelvényük szolgált ezúttal a szalagkötés színpadául, az átadó az önkormányzat szóvivője, Tóth János volt.

Augusztus 15., hétfő (2. nap)

Hétfőn a Szászrégen-Kolozsvár útvonalon folytatódott a Határon Túra. Sokak számára hétfőn mutatkozott meg, hogy az élmény teljesítményt, kitartást is követel. A kánikulai időjárásban a Szászrégenből Kolozsvárra vezető hullámvasútszerű út rengeteg erőt kivett a túra résztvevőiből. A hosszú kilométereken át tartó emelkedők végén a völgybe vezető szerpentinek a technikás utakat kedvelő kerékpárosoknak kedveztek. Állandó figyelmet, jó reflexet igényelt a hétfői etap. A csapat végül 107 kilométer és 840 méter szintkülönbség legyűrése után gördült be délután Kolozsvár főterére, a Mátyás király szobor elé. Itt Talpas Bálint, a Kolozsvári Diákszövetség elnöke, a Magyar Napok egyik szervezője fogadta a túrázókat, akik átvehették tőle a város kulcsát, amelyet egy éjszakára rájuk bízott megőrzésre. A vélekedés szerint, nemcsak a város kilenc kapuját nyitja meg, hanem a kolozsvári lányok szívét is. Ezek után Szilágyi Mátyás, kolozsvári magyar főkonzul szólt a Határon Túra 2011 résztvevőihez, majd felkötötte a szalagot a túrázók zászlajára.

Augusztus 16., kedd (3. nap)

Kedden, a túra legkeményebb etapján, Kolozsvárról Pádisra 105 kilométert kellett kerékpározni. A kolozsvári főtéren Mátyás király szobra körül tett kör után indultak kedden a túrázók a király-etapnak, a Pádis-hegyre. Az első csúcsra, az 1300 méteren fekvő Havasnagyfaluig rekkenő hőségben tekert fel a mezőny, ám az időjárás nagyot változott, kora délután záporokkal, lehűléssel megérkezett a hidegfront. Az ereszkedés 1000 méterre, majd újra kapaszkodás 1400 méterre 15-20 százalékos emelkedőn, murvás úton már meg-megújuló esőben zajlott az 1000 méteren fekvő Ic Ponor településen lévő szállásig. 

 
"Pádisban a románok és a magyarok egyaránt ünnepeltek minket, felemelő érzés volt átélni azt a sok bíztatást, amit kaptunk a szurkolóktól és érdeklődőktől. Külön köszönet illeti a román rendőrség és csendőrség munkáját is, akik napról napra biztosítják túránk zavartalan menetét, amely a 95 kilométerével és 1650 méter szintkülönbségével az egyik legnehezebb etapnak bizonyult. Míg a délelőtt folyamán tűző napsütésben kerékpároztunk, addig délután többször is szó szerint bőrig áztunk a hegymenet alatt. A megerőltető nap végén mindenkinek jól esett a finom meleg vacsora és a jól megérdemelt pihenés” – nyilatkozta Révész Máriusz, a Határon Túra társ-ötletgazdája, országgyűlési képviselő.

Augusztus 17., szerda (4. nap)

Az Ic Ponorban töltött éjszaka után a mezőny 11,4 kilométeres kapaszkodással jutott fel az 1300 méter magasan fekvő Pádisra, majd a montisok legnagyobb örömére elkezdődött a 30 kilométeres zuhanás 200 méterre. A Határon Túra mezőnyét Várasfenesen látták vendégül. A település alpolgármestere, Halász Sándor a bringások elé karikázott, majd a következő négy falun át kísérte kerékpáron a mezőnyt.

Nagyszalontán este hét után hatalmas ovációval fogadták a csapatot. A tiszteletükre adott műsor előtt Török László polgármester kötötte fel a szalagot a Határon Túra zászlójára.

Augusztus 18., csütörtök (5. nap)

A román-magyar határt átlépve, csütörtökön Nagyszalontáról 126 kilométeren keresztül Szarvasra tekertek a kerékpáros Határon Túra 2011 résztvevői, akikhez Pulai Imre olimpiai bajnok kenus is csatlakozott.

A nagyszalontai rajtnál csütörtökön reggel Török László, a város polgármestere köszöntötte a Határon Túra résztvevőit, s emlékül mindenkinek egy kis zacskónyit ajándékozott Arany János szülőföldjéből. Ugyanitt csatlakozott a biciklis társasághoz Farkas Zoltán, a Békés megyei közgyűlés elnöke, akinek annyira megtetszett a túra hangulata, hogy reggel összes csütörtöki programját lemondta, majd egy „Szeretlek, Békés megye!” feliratú pólóban beállt a bringások közé, s jó 40 kilométeren át, egészen Szeghalomig tekert velük, ahol Bartis Márton alpolgármester kötött szalagot.

A csapat a Nagyszalontától 12 kilométerre fekvő méhkereki átkelőnél lépte át a román-magyar határt, ahol a Határon Túra 2011 sport-nagykövete, Pulai Imre olimpiai és világbajnok kenus kötött szalagot a túra zászlójára. „Nekem is élnek rokonaim Erdélyben, ezért tudom, milyen fontos a kapcsolat az anyaországban és a határon túl élő magyarok között. Ez a túra sokat segíthet a kapcsolatok szorosabbra fűzésében, ezért is vállaltam el a sportnagyköveti tisztet” – mondta Pulai, aki saját bevallása szerint eddig legfeljebb 20 kilométert biciklizett egyhuzamban. Ennek ellenére Nagyszalontán nyeregbe pattant, s a Békés megyei Okányig 40 kilométeren át együtt kerekezett az időközben 170 fősre bővült társasággal. Teljesítménye elismeréséül a szervezőktől örökbe kapott egy Merida hegyikerékpárt. 

Vésztőn arra volt büszke a polgármester, hogy a faluban a közelmúltban megkétszerezték a kerékpárutak hosszát, majd beszámolt arról is, hogy egészen a füzesgyarmati strandig szeretnék meghosszabbítani a bringautat.
 
„Tavaly sokan voltak a Korszak-váltó Határon Túrán olyanok, akik először jutottak el velünk Erdélybe, s örülök, hogy ők idén is eljöttek, sőt, újak is csatlakoztak hozzájuk" – értékelt Szeghalmon az egyik tévének Révész Máriusz országgyűlési képviselő, a túra társ-ötletgazdája. A honatya egy újságírói kérdésre elmondta, nagy az érdeklődés aziránt, hogy a kerékpáros zarándoklatot a jövőben Kárpátaljára és a Vereckei-szoroshoz is elvigyék, s távlati terv, hogy amennyiben lehetőség lesz rá, akkor egyszer a Felvidéket is bejárják két keréken.
 
Kőrösladányban újabb kedves gesztus részesei lehettek a bringások, itt Kazinczy Istvántól, a helytörténeti gyűjtemény vezetőjétől kenyeret és sót kaptak, mint a bőség és a tartósság jelképét. „Ezek a legenda szerint egyúttal a balszerencsét is elűzik” – tette hozzá Kazinczy. 

 Szarvas főterére a látványos kerékpáros Gizmo-show közepette gurultak be a túrázók, akiket Babák Mihály polgármester fogadott. Mint elmondta, önkormányzati ülésüket szakították félbe azért, hogy a Határon Túra résztvevőivel találkozhassanak. A polgármester arra hívta fel a figyelmüket, hogy az ezeréves határtól immár a történelmi Magyarország, s egyben a Kárpát-medence középpontjára érkeztek. A szarvasiak nagyon kitettek magukért, előbb a főtéren látványos táncos produkcióval, majd a Szarvasi Vízi Színház előadásával kedveskedtek a bringásoknak. A két esemény között a túrázók koszorút helyeztek el annál az emlékműnél, amely arra emlékeztet: Szarvas a történelmi Magyarország közepe.
 

Augusztus 20., szombat (7. nap)

Az erdélyi és az alföldi tájakon megtett közel 900 kilométeres tekerés után szombaton késő délután a budapesti Kossuth térre érkeztek a kerékpáros Határon Túra résztvevői.
 
A záró napon, Kecskemét főterén Zombor Gábor polgármester egy felszentelt új kenyérrel ajándékozta meg a kerékpárosokat. Déli 12 órakor a nagy óra harangjátékára vágott neki az utolsó szakasznak a közel 200 kerekes, miután a kiskunsági városban szombaton további 20 fő csatlakozott a túrázókhoz. A bringás csapat útban a főváros felé először Ladánybenén tett rövid pihenőt, ahol a művelődési ház előtt túrájukhoz hűen egy székelykapun haladtak át; a településen Kardos Attila polgármester szalagozott, és pálinkát adott ajándékba. Dabason Kőszegi Zoltán polgármester fogadta a társaságot, aki arra hívta fel a figyelmüket, hogy az összefogás mindig erősíti az emberekben a remény érzését. Ócsán Bukodi Károly polgármester a szombat délelőtt felavatott tájház előtt köszöntötte a kerékpárosokat.
 
Soroksáron a túrázókat családtagjaik várták, akikkel több, mint egy hét után találkozhattak újra, itt Egresi Antal polgármester tette fel a szalagot. A több mint fél kilométer hosszú kerékpáros karaván a soroksári Hősök teréről rendőri felvezetéssel haladt végig Budapest utcáin, s több ezer ember üdvrivalgása közepette pontban este 7 órakor gurult be a Kossuth térre.

A Parlament előtt Scmittné Makray Katalin, az államfő felesége fogadta a múlt szombaton Gyimesbükkről indult, s azóta naponta átlagosan 110 kilométert megtett bringásokat. Makray Katalin beszéde után Eisenkrammer Károly főszervező felhívta a színpadra a legfiatalabb résztvevőt, a 12 éves Dornér Dénest, és Földvári Ferencet, aki a második legidősebb volt a 63 évével. A kerékpáros bemutató, Gizmo-show után a túrázókat végigvezették a Parlamentben, akik körbe állták a Szent Koronát, majd elénekelték a Magyar és a Székely Himnuszt, végül megtekintették a tűzijátékot.


 
„Túránk egyik fő célja az volt, hogy az államalapítás ünnepére elhozzuk ide a csángók, a székelyek és az erdélyi magyar emberek üdvözletét és szeretetét” – fogalmazta meg a túra küldetését Révész Máriusz társ-ötletgazda, a Fidesz országgyűlési képviselője, a kerékpározás szerelmese, aki maga is végigtekerte a távot. „Utunkkal egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy milyen gyönyörű tájakon lehet kerékpározni itt, a Kárpát-medencében. Reméljük, a Határon Túrával sikerült népszerűsítenünk a kerékpározást, mint környezetbarát közlekedési eszközt. Bízom benne, hogy ennek hatására több bicikliút épül majd az országban, s talán hozzájárultunk ahhoz is, hogy a közutakon ezentúl jobban elfogadják majd a kerékpárosokat” – tette hozzá Révész, aki korábban Londonból és Rómából is hazatekert már.

Összefoglaló a 2010-es túráról: