Ünnepi tűzijáték

2013. augusztus 20-án 21 órakor négy kilövési pontról (három uszályról és a Lánchídról) fellőtt rakéták látványa szolgáltatja a hagyományos ünnepi fényjátékot a fővárosban.

Kattintson a képre a nagyításhoz.

 

A budapesti (és balatoni) tűzijáték kísérőzenéjeként különleges zenei szvitet komponált Havasi Balázs zongoraművész-zeneszerző. A 2013-as tűzijáték zenéjének közreműködői között, a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar és az Akadémiai Kórustársaság tagjai mellett, a hazai zenei élet olyan emblematikus művészei is megtalálhatóak, mint Szokolay “Dongó” Balázs, Szirtes Edina “Mókus”, Andrejszki Judit vagy a Magyar Zeneakadémia népzene szakának hallgatói. A tételek hangszerelője Pejtsik Péter volt.

A Tűzijáték-szvit többször visszatérő főtémája az “Ó Szent István dicsértessél...” kezdetű moldvai csángó népdal, amely államalapító királyunkat mint az ország oszlopát szólítja meg, de helyet kap a tételek között a “Tavaszi szél” és az “Elmegyek, elmegyek” népdalok rendhagyó megzenésítése is.

Mindenkor időszerű az európai műveltségű pécsi püspök, Janus Pannonius humanista fohászának, a “Mars istenhez, békességért” című versének szimfonikus zenei feldolgozása is. Munkácsy Mihályról, a magyar művészettörténet egyik legismertebb alkotójáról a szvit Fináléjában az Aranyecset című tétel emlékezik meg, amely a művészt a folytonos ihletettség, lobogás állapotában mutatja be.

A Tűzijáték-szvit, amelyben Havasi Balázs zeneszerzőként egyszerre tiszteleg a klasszikus zene öröksége, a magyar népzene hagyományai, a világzene sokszínűsége és a rockzene letisztult ereje előtt, igyekszik bejárni az emberi lét teljes spektrumát. Az ősitől a modernig, az intimitástól a grandiozitásig, a meditációtól a sodró lendületű szenvedélyek viharáig ível a hangulatok és eszközök tárháza, egyszerre egységes és változatos zenei világot teremtve a műben.

Havasi Balázs