Tisztavatás

Katonai tiszteletadás Magyarország lobogója előtt és tisztavatás

Időpont: 2014. augusztus 20, 8.30 óra
Helyszín: Budapest, Kossuth Lajos tér

A Magyar Honvédség legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseménye a tisztavatás. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjei az állami vezetők, a szülők, a hozzátartozók és az egész ország nyilvánossága előtt teszik le a tiszti esküt.

A Magyar Honvédség történetében a tisztavatás mindig kiemelkedő jelentőségűnek számított. A tisztavatás megvalósítási formái és a végrehajtás helyszínei változtak a történelem során, de a ceremónia ünnepélyessége változatlan maradt.

A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia 1872 őszén jött létre, akkor a tisztavatás helyszínéül az intézmény előtti Nagyrétet (ma Orczy-kertet) jelölték ki. A Ludovika Akadémián az avatottak kihúzott karddal tettek esküt a hazára, amit az eskü végén mondott utolsó mondat is igazol: „A hazáért mindhalálig!”

A II. világháború után a Ludovika épületében 1947-ben felállították a Honvéd Kossuth Akadémiát, majd 1949 és 1951 között az országban 15 tiszti iskola alakult. A tisztavatásokat ezekben a tanintézetekben is augusztus 20-án tartották, valamennyien a saját iskolájuk alakuló terén, ahol a frissen avatottak esküt tettek az Alkotmányra és a Hazára. Az 1957 és 1967 között működő Egyesített Tiszti Iskolán ezt a hagyományt továbbápolták, amely az 1967-ben létrehozott Katonai Főiskolákon is működött két éven át.1969-ben az akkori politikai vezetés úgy döntött, hogy a tisztavatások helyszínéül a Parlament előtti Kossuth teret jelöli ki. Ezen a helyszínen 2006-ig 37 alkalommal tartottak avatási ünnepséget. 1994-ben elmaradt a tisztavatás, a 3 éves képzésről a 4 éves képzésre történő áttérés miatt.

2006-ban a Magyar Honvédség történetében első alkalommal nő volt az eskü szövegének előmondója az augusztus 20-i ünnep alkalmával rendezett tisztavatáson a Kossuth téren.

2007 és 2011 között a tisztavatás ceremóniája a Hősök terén zajlott. 2010-ben új korszak kezdődött a tisztavatások történetében. A honvédelmi miniszter utasítására – a ludovikás hagyományoknak megfelelően – a fiatal tisztek a korona másolata előtt tettek újra esküt, illetve a kardjuk kirántásával tisztelegtek a miniszter előtt. Az eskü szövegébe is visszatért „A hazáért mindhalálig!”- felkiáltás. 2012-ben újra a korábban megszokott helyszínen, a Kossuth téren tettek nyilvános esküt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjei.

Az ünnep ékköve – a díszzászlóalj

A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység szervezeti állományába tartozik a Honvéd Koronaőrség, a Honvéd Palotaőrség és a Honvéd Díszzászlóalj. Fő feladatuk a Szent Korona és a Sándor Palota protokolláris őrzése, nemzeti, állami, katonai ünnepek protokolláris feladatainak ellátása, Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő fel- és levonása, illetve őrzése.

2012. október 23-án mutatkozott be először az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység a trikolor színekkel ékesített egyenruhájában.

A Szent Korona őrzését ellátó Koronaőr alegység katonáinak egyenruháját piros, a Honvéd Díszzászlóalj katonáiét fehér, míg a köztársasági elnöki palota őrségét ellátó palotaőrök egyenruháját palackzöld ékítmények díszítik, így adva ki a nemzeti lobogók egységes színét, a piros-fehér-zöldet.
 
A 2014. augusztus 20-án 8.30 órakor kezdődő tisztavatásra Budapesten a Kossuth Lajos téren kerül sor. A zenés fegyveres alaki bemutató után a Magyar Honvédség Központi Zenekar, a Díszzászlóalj, majd a Nemzeti Lovas Díszegység a zenekar zenéjére a térre vonul. A történelmi zászlóvivők után a nemzeti lobogót tartó katonák is elfoglalják helyüket.
 
Az ünnepségen beszédet mond Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A programváltozás jogát fenntartjuk!