Szent Ferenc Állatotthon

A Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány és Agár-fajtamentés szervezetében 1995 óta foglalkozunk az állatok mentésével, 1998-ban az Állatvédelmi Törvény megszületésekor, mi voltunk az első olyan alapítvány, akik sikeres állatvédelmi akciót hajtottunk végre az önkormányzattal együttműködve. Azóta rengeteg sikeres kobzást végeztünk, több szaporító telep és illegális „menhely”felszámolásában részt vettünk. Mivel működésünk kezdete óta az állatok élethez való jogát hangoztatjuk, NEM végzünk altatást és ezt az elvünket a jövőben sem kívánjuk feladni.

Főbb tevékenységeink:

• A bekerülő kutyák régi vagy új gazdijainak felkutatása

• Önkormányzatokkal való együttműködés

• A lakosság felvilágosítása és bevonása az állat- és környezetvédelem területén

• A figyelem felhívása az ivartalanítás fontosságára

• Agár fajtamentés

• Természeti katasztrófák sújtotta területek állatainak segítése

• Balesetes állatok ellátása

Az Agár Fajtamentés 1999 óta működik a Szent Ferenc Állatotthon keretein belül. Azóta közel 400 agarat mentettünk, köztük olyan kuriózum fajtákat is, mint az afgán agár, saluki vagy a podenco ibicenco. Külön figyelmet fordítunk a magyar agárra, hazánk méltánytalanul mellőzött nemzeti kincsére. Ezeknek az állatoknak nagy része nagyon rossz körülmények

közül, szaporító telepekről, orvvadászoktól, gyepmesteri telepekről, olykor saját gazdájától kerülnek hozzánk, kiéheztetve, sérülten, testileg-lelkileg betegen. A sokszor százezrekre rugó műtéti költségeket tagjaink, támogatóink, szimpatizánsaink adományaiból tudjuk

csak fedezni. Átlagosan 20-30 gazdira váró agár van a Fajtamentésnél folyamatosan, műtéti költségeikhez, orvosi és egyéb ellátásukhoz köszönettel fogadunk bármilyen csekély összeget az alapítvány bankszámlájára.

Örökbe fogadás:

A rendezvényen velünk lesz pár örökbe fogadható magyar agár is. Viszont a helyszínen örökbe fogadni nem lehet. Ennek oka, hogy a leendő gazdinak először alaposabban meg kell ismerkednie a kiválasztott kutyával illetve a fajtával valamint az örökbeadó szervezetnek pedig ellenőriznie kell, hogy a kutya megfelelő helyre kerül-e. Ellenőrzés során figyelembe kell vennünk a kutya fajtájából adódó szükségleteit, hogy a leendő gazdi rendelkezik az ehhez szükséges feltételekkel. Mivel fontosnak tartjuk, hogy az örökbefogadott, sokszor hányatott sorsú kutyusaink és leendő gazdija kapcsolata egy életre szóljon, ezért minden örökbeadásnál körültekintően kell eljárnunk.

A rendezvényen lévő kutyusainkon kívül természetesen még több agár is várja szerető gazdáját és róluk illetve az alapítványról bővebben tájékozódhat a www. szentferenc.hu oldalon.