Együtt az Ország! – 2010
Több százezren vettek részt a nemzeti ünnep fővárosi rendezvényein

Sok ezer ember részvételével, jó hangulatban, derűs időjárás mellett zajlottak az augusztus 20-i nemzeti ünnep rendezvényei. A nap első hivatalos eseménye a nemzeti lobogó ünnepélyes felvonása volt, amelyet több száz érdeklődő kísért figyelemmel az Országház előtt, kordonok nélkül. A ceremóniát követően az Andrássy úton a Nemzeti Lovas Díszegység és katonazenekarok vonultak a Hősök tere irányába, ahol a Díszszázad fegyveres bemutatója, haditechnikai kiállítás, valamint légi bemutató várta az érdeklődőket. Ezen a méltó helyszínen avatták tisztté a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem frissen végzett hallgatóit. Az ünnepségen Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke mondott ünnepi beszédet, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter köszöntötte a végzősöket. Újdonság volt, hogy a katonahallgatók a hivatalos eskütételt követően kardrántással fejezték be fogadalmukat, és egy hallgatói század a következő évtől rendszeresített új díszegyenruhában sorakozott fel. A ceremóniát térzene és ünnepélyes őrségváltás zárta.

Az ünnepi események sorában délután avatták újjá a nemzetközi jelentőségű műemlék hajót, a Lajta Monitort, amelyet harminc hajó kísért a Dunán. Az eseményen ünnepi köszöntőt mondott Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója. Az eseményt több mint tízezer ember kísérte figyelemmel a Duna-partról.

2010-ben, a hagyományokat felelevenítve, Aratómenettel emlékeztünk az új kenyér ünnepére. Délután a Clark Ádám téren ökumenikus szertartással kezdődött az esemény, ahol Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd útjára indult a díszes Aratómenet. Népviseletbe öltözött táncosok és mesterek vonultak együtt a Lánchídon át a Szent István Bazilika elé, ahol a hagyományos Szent István napi Ünnepi Szentmise és Szent Jobb-körmenet kezdődött. A szentmisén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megszentelte a mesterek kenyerét.

A nap folyamán a Clark Ádám tér és a Bem József tér között a Magyar Ízek Sétányán, ebben az évben először, hagyományos magyar termékeket, ételeket, italokat, bio-édességeket és hatvan pékség ízletes kenyerét kóstolhatták meg az idelátogatók. Sok érdeklődő kísérte figyelemmel az ökörsütést és a mangalicapecsenye készítést, akik pedig megszomjaztak, igazi házi szörpöket fogyaszthattak a standokon. Benke László mesterszakács rendhagyó vállalkozása volt a négyszáz liter Budapesti Lecsó elkészítése, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének mesterei pedig a 2010-es év Magyarország Tortájával, az eredeti Sulyán-féle Szilvagombóc tortával jelentek meg a sétányon.

2010-ben az ünnepi rendezvények az összefogás jegyében zajlottak. A megelőző hónapok időjárása következtében kialakult árvizek hatalmas pusztításokat végeztek, több százan veszítették el otthonukat, reményüket. Az ünnep lehetőséget biztosított a bajbajutottak megsegítésére, amelyre több jótékonysági akciót is kezdeményeztünk. A megelőző hetekben több tévé-csatorna és rádió is sugározta az „Összefogás dalát”, amely számos ismert előadóművész közreműködésével készült. A dalhoz csatlakozó 1749-es hívószámra beérkezett hívásoknak és sms-eknek köszönhetően több mint 20 millió forint adomány gyűlt össze, amely összeget öt segélyszervezet közreműködésével juttattuk el a rászorulókhoz. A Lánchíd Rádió közreműködésével 18 órától a Duna-parton zenei kívánságműsort hallgathattak az ünnepi tűzijátékra érkezők, a betelefonálók hívásonként 200 forinttal járultak hozzá az árvizek sújtotta területeken élők megsegítéséhez. A Magyar Ízek Sétányának vendéglátói a  befolyt bevételekből több mint 1,5 millió forintot ajánlottak fel ugyanerre a célra.

Az összefogás jegyében zajlott a 21 órakor kezdődő ünnepi tűzijáték is. Az égiparádé pirotechnikai kivitelezése jótékony felajánlásból valósult meg egy szombathelyi vállalkozás, a Kopula ’96 Kft. jóvoltából. A tűzijátékot megelőző percekben a Duna-parton felcsendült az Összefogás dala, amely a várakozás meghitt perceiben közös gyertyagyújtásra hívta a több százezres ünneplő tömeget. A rakpartokon kapható mécsesek eladásából származó teljes bevétel az árvízkárosultakat támogatta: 925 ezer forint gyűlt össze a bajbajutottaknak.

A megszokottól eltérő kilövési pontokról indított rakéták 20 perces fényjátéka alatt a Henna együttes Szirtes Edina „Mókus” által átkomponált Áldás című dala szólt. A rövidebb, takarékosabb tűzijátékon megspórolt 150 millió forintot a kormány szintén az árvíz által okozott károk helyrehozatalára, középületek felújítására fordította.

Magyarország Kormánya az augusztus 20-i ünnepen 500, árvízkárosult területekről érkező gyermeket látott vendégül a fővárosban. A gyermekek hajókirándulás keretében ismerkedhettek meg a Duna-part szépségeivel, majd részt vettek az Aratómenetben és az Ünnepi Szentmisén. Ezt követően a Budai várban fogadtuk őket, ahol a Mesterségek Ünnepén kézműves foglalkozásokon vehettek részt, majd Magyarország Tortájának ünnepélyes felvágásán megkóstolhatták a 2010-es év cukrászremekét, miközben az égen az Ünnepi Tűzijáték fényei szikráztak.

A 2010-es, archív programok részleteit az oldalsó menüpontokra kattintva olvashatja újra. Friss információkért kattintson főoldalunkra. Jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánunk az ünnepi programokon.

2011-ben ismét együtt ünnepel az Ország Szent István napján! Jöjjön el Ön is!